Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe kruche ciasteczka bez jajek i masła, za to z dodatkiem domowego smalcu. Inspiracją do stworzenia takich ciasteczek był przepis aga-30 https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-smalcowki,157642,aga-30.html
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
Składniki
Sposób wykonania: Pierwszym etapem przygotowania ciastek jest wytopienie słoniny, aby otrzymać domowy smalczyk. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondelka o grubym dnie i smażymy do momentu wytopienia słoniny na skwarki. Oddzielamy tłuszcz od skwarek*. * Skwarki i pozostały tłuszcz możemy wykorzystać do zrobienia domowego smalczyku z cebulką i jabłkiem. Przepis na niego znajdziecie na moim blogu: http://katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/smalczyk-domowy-z-jabkiem.html
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy z niej kopczyk a w jego środku wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy 5- 6 łyżek wytopionego, chłodnego, ale jeszcze płynnego smalczyku. Dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto jak ciasto kruche. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o długości boku 4- 5 centymetrów. Na środek każdego kwadratu nakładamy 1/3 łyżeczki powidła śliwkowego i lekko rozsmarowujemy. Dwa przeciwległe rogi kwadracików łączymy ze sobą na środku tak jak to jest widoczne na zdjęciach.
Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pierwszą partię pieczemy przez około 20- 25 minut, kolejne gdy piekarnik jest już mocno rozgrzany, pieczemy nieco krócej 15- 20 minut, albo do momentu zrumienienia. Smacznego.