Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urocze, zabawne ciasteczka, co to w mgnieniu oka znikają.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10350
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12785
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4552
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10350
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12785
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4552
Składniki
ROBIMY KRUCHE CIASTO Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i starannie mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy przez chwilę nożem, aby jeszcze bardziej rozdrobnić masło i połączyć je z mąką. Następnie dodajemy żółtko oraz 2 łyżki zimnego mleka i rozcieramy całość w palcach na mniejsze kawałeczki tak, aby powstała drobna, sypka kruszonka. Staramy się wykonać tę czynność jak najszybciej, by niepotrzebnie nie podgrzewać masła w dłoniach. Nie musimy być tu super-precyzyjni, ani nazbyt dokładni, wystarczy, że połączymy masło z mąką tak, aby utworzyły grudki. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie delikatniejsze i bardziej kruche. Tak powstałą kruszonkę zagniatamy na jednolite ciasto i dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao oraz dodatkową łyżkę mleka i zagniatamy tak, by kakao dobrze połączyło się z ciastem i równomiernie zabarwiło je na ciemny kolor. Gdy tak się stanie, formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą, a następnie delikatnie spłaszczamy. Tak samo postępujemy z ciastem jasnym. Gdy oba ciasta są gotowe, wkładamy je do lodówki na co najmniej pół godziny.
ROBIMY CIASTECZKA Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasta wyciągamy z lodówki i każde z osobna rozwałkowujemy na placki o grubości około 5mm. Teraz zaczyna się prawdziwa frajda. Z ciasta wycinamy wybranymi foremkami ciasteczka, a następnie, mniejszymi foremkami wycinamy w środku każdego ciastka dziurkę. Środek wycięty z ciemnego ciastka przekładamy do otworu w ciastku jasnym i na odwrót – otwory w ciemnym ciastku uzupełniamy ciastem jasnym. W ten sposób otrzymujemy urocze, dwukolorowe ciasteczka.
PICHCIMY CIASTECZKA Gotowe ciastka przekładamy na przygotowane blachy, zachowując pomiędzy nimi niewielkie odległości i pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut. W tym czasie powinny się zarumienić, odrobinę urosnąć i wydać przyjemny, maślany zapach. Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawiamy na blachach przez kilka minut, aby odrobinę stwardniały i odparowały, a następnie studzimy je całkowicie na kratce.