Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie w przygotowaniu idealne na szybką kawę z letnimi owocami.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Przepis na kruche ciasto: - 250 g mąki pszennej tortowej - 100 g masła w temperaturze pokojowej - 80 g drobnego cukru - szczypta soli - 1 żółtko - 50 ml wody Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder oraz miękkie masło i zagniatamy. Po chwili dodajemy żółtko oraz wodę. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na ok 40 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy.
Z kruchego ciasta wycinamy kwadraciki o wielkości trochę większej niż średnica kół od muffinek w blaszce metalowej, Formę do muffinek smarujemy margaryną a następnie układamy kwadraty tak aby powstały nam koszyczki a rogi ciasta wystawały za foremki. Pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-18 minut.
Gotujemy budyń wedle przepisu na opakowaniu a następnie kiedy lekko przestygnie dodajemy do ciasteczek i przyozdabiamy owocami.