Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie w przygotowaniu idealne na szybką kawę z letnimi owocami.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4666
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34347
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2046
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113732
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4666
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34347
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2046
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113732
Składniki
Przepis na kruche ciasto: - 250 g mąki pszennej tortowej - 100 g masła w temperaturze pokojowej - 80 g drobnego cukru - szczypta soli - 1 żółtko - 50 ml wody Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder oraz miękkie masło i zagniatamy. Po chwili dodajemy żółtko oraz wodę. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na ok 40 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy.
Z kruchego ciasta wycinamy kwadraciki o wielkości trochę większej niż średnica kół od muffinek w blaszce metalowej, Formę do muffinek smarujemy margaryną a następnie układamy kwadraty tak aby powstały nam koszyczki a rogi ciasta wystawały za foremki. Pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-18 minut.
Gotujemy budyń wedle przepisu na opakowaniu a następnie kiedy lekko przestygnie dodajemy do ciasteczek i przyozdabiamy owocami.