Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane ciasteczka posypane cukrem pudrem lub zanurzone w czekoladzie, takie pamiętam z dzieciństwa. Pyszne, domowe i proste w przygotowaniu. Przechowywane w szczelnie zamkniętej puszcze zachowają świeżość nawet do paru tygodni. Ciasteczka idealne na zachciankę malucha, choć u mnie zajadają się nimi również dorośli.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4034
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11116
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6370
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5417
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13351
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5110
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4034
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11116
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6370
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5417
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13351
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5110
Składniki
Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej przesiany cukier puder, miksujemy. Kolejno dodajemy śmietanę, żółtka, cukier wanilinowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do pozostałych składników. Ucieramy do połączenia składników. Ciasto można wyrobić ręcznie. Początkowo siekamy wszystkie składniki, a potem zagniatamy w kulę elastycznego i gładkiego ciasta. Część ciasta umieszczamy w tubie maszynki do wyciskania z odpowiednim kształtem przystawki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wyciskamy na blaszkę z zachowaniem niewielkiego odstępu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Ciasteczka pieczemy przez 12-15 minut na rumiany kolor. Studzimy na kratce. Ciasteczka zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie lub oprószamy cukrem pudrem.