Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane ciasteczka posypane cukrem pudrem lub zanurzone w czekoladzie, takie pamiętam z dzieciństwa. Pyszne, domowe i proste w przygotowaniu. Przechowywane w szczelnie zamkniętej puszcze zachowają świeżość nawet do paru tygodni. Ciasteczka idealne na zachciankę malucha, choć u mnie zajadają się nimi również dorośli.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 105
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 174
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 30
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 258
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 105
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 174
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 30
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 258
Składniki
Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej przesiany cukier puder, miksujemy. Kolejno dodajemy śmietanę, żółtka, cukier wanilinowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do pozostałych składników. Ucieramy do połączenia składników. Ciasto można wyrobić ręcznie. Początkowo siekamy wszystkie składniki, a potem zagniatamy w kulę elastycznego i gładkiego ciasta. Część ciasta umieszczamy w tubie maszynki do wyciskania z odpowiednim kształtem przystawki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wyciskamy na blaszkę z zachowaniem niewielkiego odstępu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Ciasteczka pieczemy przez 12-15 minut na rumiany kolor. Studzimy na kratce. Ciasteczka zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie lub oprószamy cukrem pudrem.