Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z rozmarynem, cytryną i orzeszkami piniowymi idealnie komponuję się z dżemem malinowym i morelowym. Te ciasteczka to wspaniałe uzupełnienie popołudniowej herbaty, ale również ciekawa propozycja czegoś słodkiego na rodzinnych uroczystościach.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Z mąki, cukru pudru i masła zagniatamy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy jajka, skórkę cytrynową, posiekany rozmaryn, orzeszki piniowe i mascarpone szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Ciasto kroimy na kilka części, a następnie każdą z nich wałkujemy na 0,5 cm placki. Za pomocą dowolnej foremki wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 10-15 minut. Przekładamy na kratkę. W wgłębienia wkładamy po pół łyżeczki dżemu. Ciasteczka również można przełożyć dżemem jeśli użyliśmy tradycyjnej okrągłej foremki.