Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta zbliżają się już wielkimi krokami. Czas zatem najwyższy, żeby zacząć zastanawiać się co na nie przygotować. Moim tegorocznym odkryciem są kruche ciasteczka z żurawiną. Będą idealnie prezentowały się na świątecznym stole obok pierniczków ;)
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 36632
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 245
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 36632
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 245
Składniki
Masło wraz cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej jajko, sól i przesiewamy mąkę wraz z sodą. Dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia.
Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) około 25-30 minut, aż się zarumienią. Gotowe studzimy na kratce.
Bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika, ciasteczek będą miękkie, ale nie przejmujcie się, tak ma być. Ciasteczka stwardnieją po wystudzeniu. Smacznego ;)