Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i klasyczne ciasto kruche ze śliwkami, ale żna mące kukurydzianej i mące pszennej pełnoziarnistej. Ciasto dzięki tym mąkom nabrało ładniejszego koloru oraz nieco innej struktury, bardziej sypkiej, nie takiej zwartej jak tradycyjne ciasto kruche.
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12369
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 845
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12369
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 845
Składniki
Mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną pełnoziarnistą wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko i dodałam 2 nieduże łyżki masła roślinnego. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę i podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą częścią ciasta wylepiłam dno formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część włożyłam do foliowego woreczka i schowałam do zamrażalki. Śliwki wypestkowałam. Jeśli są mrożone to należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć. Połówki śliwek ułożyłam na cieście (skórą do dołu). Na śliwki starłam resztę ciasta, którą uprzednio zamroziłam. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temp. 170 stopni. Ciasto po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w blaszce. Wystudzone ciasto oprószyłam przed podaniem cukrem pudrem.