Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W jednym z odcinków programu "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler przypomniała wszystkim nieco zapomniany przepis na kruche ciasto polskie. Przepis ten przede wszystkim cechuje się idealnymi proporcjami, które gwarantują, że nasz wypiek będzie delikatny i chrupiący. Ponadto, na liście składników znajdziemy bardzo nietypowy dodatek, jakim są żółtka jajek ugotowanych na twardo. Ten niecodzienny składnik sprawi, że kruche ciasto będzie jeszcze bardziej delikatne. Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście go w ten sposób, warto jak najszybciej nadrobić zaległości.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 450
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 450
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Aby zrobić kruche ciasto polskie Magdy Gessler, rozpocznij prace od dwukrotnego przesiania mąki i cukru pudru przez sitko.
Następnie przetrzyj żółtka przez sitko i dodaj je do mąki. Dodaj także 1 całe jajko. Dokładnie rozetrzyj, aby składniki wstępnie się połączyły.
Masło pokrój w kostkę i połącz je z mąką siekając je przy pomocy noża.
Kiedy składniki się połączą, zagnieć ciasto w kulę. W razie potrzeby dodaj zimną wodę, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Staraj się pracować bardzo szybko, aby nie ogrzać ciasta zbyt mocno. Możesz też przygotować ciasto w robocie kuchennym, wykorzystując pulsacyjny tryb miksowania.
Uformuj kulę z ciasta i owiń ją szczelnie folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę i dopiero po tym czasie możesz wykorzystać ciasto do przygotowania różnego rodzaju deserów. Jeśli chcesz wykorzystać kruche ciasto polskie do zrobienia wytrawnych wypieków, pomiń dodatek cukru pudru.