Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 25
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 25
Składniki
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/3 wrzucamy do zamrażarki.
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy w plasterki.
Pianka budyniowa: Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Składamy ciasto: Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas prostokątna 28x18 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem.
Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy połowę owoców i piankę budyniową. Na piance układamy resztę brzoskwiń.
Na owoce ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Kruchy placek z brzoskwiniami i budyniową pianką gotowy!
Nasza rada: Możemy użyć do ciasta świeże brzoskwinie, ale powinny być bardzo dojrzałe i miękkie.