Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pozycja z gatunku "pewniaków", zawsze posmakuje i zawsze się uda. Dla mnie ten wypiek to kwintesencja domowego ciasta :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27094
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27094
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło siekamy z mąką nożem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i cukier, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedna trochę mniejsza od drugiej (lubię sporą ilość ciasta na górze), ciasto można podzielić również na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Kwadratową blaszkę o boku 25 cm lub prostokątną 25/30 cm smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy dno większą częścią ciasta nieco podnosząc rancik, nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez 10 minut, wyjmujemy i lekko schładzamy. Teraz zabieramy się za przygotowanie budyniu. W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, 3 łyżki cukru. 2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i resztą cukru, kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowany wcześniej roztwór i gotujemy budyń. Jeszcze gorący wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równo. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki i układamy na budyniu.
Z zamrażarki wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy na owoce na dużych oczkach. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut ( funkcja grzania góra - dół, środkowa półka, bez termoobiegu), na złoty kolor. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem, smacznego ! :)