Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A teraz coś dla wszystkich tych którzy lubią budyń i truskawki. Dzisiaj zapraszam na kruche ciasto z budyniem i truskawkami, bardzo smaczny deser idealny do kawy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i smakuje wybornie, polecam do wypróbowania.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10074
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3888
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42392
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 276
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 405
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10074
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3888
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42392
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 276
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 405
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, dodajemy pokrojone miękkie masło i żółtka. Dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą a następnie ciasto wkładamy do dwóch woreczków i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Większą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy je łyżką. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C po czym wyjmujemy z pieca i wystudzamy.
Do miseczki wlewamy 3/4 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budynie oraz cukier dokładnie mieszając, pozostałą część mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Jeszcze ciepły budyń przekładamy na podpieczone ciasto i starannie go rozsmarowujemy.
Opłukane i obrane z szypułek truskawki kroimy na mniejsze części a następnie układamy je na warstwie budyniu. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40 minut, po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.