Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zeberka to pyszne i efektowne ciasto marmurkowe, które prezentuje się pięknie dzięki swoim biało-brązowym zawijasom. Choć jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, to z pewnością warto! Wypiek zaskoczy całą twoją rodzinę i wszystkich znajomych. Świetnie sprawdzi się do niedzielnej kawy czy też jako codzienny deser.
średnica formy: 24 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94961
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1897
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5716
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5708
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94961
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1897
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5716
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5708
Składniki
W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstaw.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania kremowej i puszystej konsystencji. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym. Na koniec dołóż ekstrakt waniliowy.
Miksując na najniższych obrotach, naprzemiennie dodawaj mleko i mieszankę mąki, mieszając tylko do połączenia składników. Odlej dwie szklanki ciasta do osobnej miski.
Przygotuj ciasto czekoladowe.
Wymieszaj w osobnej miseczce mleko, kakao i cukier do uzyskania jednolitej konsystencji. Mieszankę dodaj do odlanego wcześniej ciasta i całość wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj naprzemiennie po łyżce każdego rodzaju ciasta i wylewaj je na środek blaszki. Powtarzaj aż do wykorzystania obu mas.
Zeberkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez 50-60 minut, do czystego patyczka.
Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 15 minut, na kratce. Usuń formę. Wypiek podawaj na ciepło lub zimno, bez dodatków lub polane polewą czekoladową