Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień sypie owocami. Warto zrobić ciasto z tymi delicjami.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5439
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 950
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11879
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5090
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1381
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5439
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 950
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11879
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5090
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1381
Składniki
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do miseczki i zetrzeć do mąki masło. Dobrze jest posypywać tarkę mąką, masło osypywać mąką. Połączyć, pougniarać. Dodać cukier puder i jajka, śmietanę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki dla schłodzenia. Umyte śliwki węgierki wypestkować. Przełożyć do rondla. Dodać 1/4 szklanki wody. Zacząć podgrzewać. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka ze śliwkami. Dusić owoce na wolnym ogniu. Jak jabłka i śliwki częściowo się rozpadną dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Wystudzić. Do zimniej masy dodać budynie, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować do wielkości foremki ( 25x33 cm ) Przenieść na wałku na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkowo- śliwkową. Przykryć drugim plackiem Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 55-60 min. 15 minut przed końcem pieczenia wylać na ciasto śmietanę wymieszaną z jajkami, cukrem i mąką. Zapiekać aż powstanie rumiana skórka. Ciasto wystudzić, kroić, zajadać. Smacznego.