Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najprostszych pomysłów na niedzielny deser to kruche ciasto z dżemem. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Ich połączenie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych – musisz tylko cierpliwie poczekać, aż sypkie ciasto połączy się w zwartą masę w procesie zagniatania. Postaraj się jednak zrobić to szybko i energicznie. Kruche ciasto nie powinno ogrzać się w dłoniach, bo wpłynie to niekorzystnie na jego strukturę po upieczeniu.
Forma 25x30 cm
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 2453
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 171
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 65
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 2453
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 171
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 65
Składniki
Przesiej na stolnicę mąkę i cukier puder. Dołóż do nich pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki nożem – aż powstanie gruba kruszonka. Dodaj żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć całość na jednolite ciasto. Podziel je w proporcji mniej więcej 3:2.
Uformuj z ciasta dwie kule. Każdą owiń folią spożywczą. Większą włóż na co najmniej pół godziny do chłodziarki, mniejszą – do zamrażalnika.
Rozwałkuj większą część ciasta na placek o wymiarach 25x3o cm. Ułóż go na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy takich samych wymiarach.
Na cieście rozprowadź dżem. Zetrzyj na grubych oczkach tarki mniejszą porcję ciasta i rozsyp ją równomiernie na dżemie.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 40 minut – aż kruszonka na cieście się zarumieni.