Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najprostszych pomysłów na niedzielny deser to kruche ciasto z dżemem. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Ich połączenie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych – musisz tylko cierpliwie poczekać, aż sypkie ciasto połączy się w zwartą masę w procesie zagniatania. Postaraj się jednak zrobić to szybko i energicznie. Kruche ciasto nie powinno ogrzać się w dłoniach, bo wpłynie to niekorzystnie na jego strukturę po upieczeniu.
Forma 25x30 cm
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11454
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4040
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42806
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 479
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 337
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 428
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11454
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4040
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42806
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 479
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 337
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 428
Składniki
Przesiej na stolnicę mąkę i cukier puder. Dołóż do nich pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki nożem – aż powstanie gruba kruszonka. Dodaj żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć całość na jednolite ciasto. Podziel je w proporcji mniej więcej 3:2.
Uformuj z ciasta dwie kule. Każdą owiń folią spożywczą. Większą włóż na co najmniej pół godziny do chłodziarki, mniejszą – do zamrażalnika.
Rozwałkuj większą część ciasta na placek o wymiarach 25x3o cm. Ułóż go na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy takich samych wymiarach.
Na cieście rozprowadź dżem. Zetrzyj na grubych oczkach tarki mniejszą porcję ciasta i rozsyp ją równomiernie na dżemie.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 40 minut – aż kruszonka na cieście się zarumieni.