Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity pomysł na niedzielny deser. Kruche ciasto z karmelowymi gruszkami wprost rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z 487. odcinka programu „Ewa gotuje”.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 215
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 740
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3585
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 739
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 215
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 740
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3585
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 739
Składniki
Zimne masło posiekać. Dodać cukier i mąkę. Uperfumować cukrem waniliowym. Zagnieść. Włożyć do pojemnika, przykryć i schłodzić w zamrażarce.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Cukier roztopić na patelni. Dodać masło. Wymieszać. Jeśli się zwarzy, dolać trochę wody lub śmietanki i odparować. W tak przygotowanym karmelu zanurzyć pokrojone gruszki. Wymieszać.
Żółtka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Dodać miękkie masło i mąkę (porcjami). Zmiksować. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Podzielić na 2 części. Pierwszą włożyć do pojemnika lub woreczka i zamrozić, drugą rozwałkować i wykleić nią dno oraz boki porcelanowej formy na tartę (średnica 28 cm, foremka wysmarowana masłem). Na cieście ułożyć gruszki w karmelu (na sztorc). Na wierzch pokruszyć schłodzoną kruszonkę.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.