Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity pomysł na niedzielny deser. Kruche ciasto z karmelowymi gruszkami wprost rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z 487. odcinka programu „Ewa gotuje”.
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 133
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 81
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 33
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 133
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 81
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 33
Składniki
Zimne masło posiekać. Dodać cukier i mąkę. Uperfumować cukrem waniliowym. Zagnieść. Włożyć do pojemnika, przykryć i schłodzić w zamrażarce.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Cukier roztopić na patelni. Dodać masło. Wymieszać. Jeśli się zwarzy, dolać trochę wody lub śmietanki i odparować. W tak przygotowanym karmelu zanurzyć pokrojone gruszki. Wymieszać.
Żółtka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Dodać miękkie masło i mąkę (porcjami). Zmiksować. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Podzielić na 2 części. Pierwszą włożyć do pojemnika lub woreczka i zamrozić, drugą rozwałkować i wykleić nią dno oraz boki porcelanowej formy na tartę (średnica 28 cm, foremka wysmarowana masłem). Na cieście ułożyć gruszki w karmelu (na sztorc). Na wierzch pokruszyć schłodzoną kruszonkę.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.