Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity pomysł na niedzielny deser. Kruche ciasto z karmelowymi gruszkami wprost rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z 487. odcinka programu „Ewa gotuje”.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2523
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2981
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101993
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6384
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2523
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2981
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101993
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6384
Składniki
Zimne masło posiekać. Dodać cukier i mąkę. Uperfumować cukrem waniliowym. Zagnieść. Włożyć do pojemnika, przykryć i schłodzić w zamrażarce.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Cukier roztopić na patelni. Dodać masło. Wymieszać. Jeśli się zwarzy, dolać trochę wody lub śmietanki i odparować. W tak przygotowanym karmelu zanurzyć pokrojone gruszki. Wymieszać.
Żółtka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Dodać miękkie masło i mąkę (porcjami). Zmiksować. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Podzielić na 2 części. Pierwszą włożyć do pojemnika lub woreczka i zamrozić, drugą rozwałkować i wykleić nią dno oraz boki porcelanowej formy na tartę (średnica 28 cm, foremka wysmarowana masłem). Na cieście ułożyć gruszki w karmelu (na sztorc). Na wierzch pokruszyć schłodzoną kruszonkę.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.