Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka i cynamon to najlepsze połączenie. U mnie na kruchym cieście z budyniową pianką. Tak prosto i niezwykle pysznie. Takie ciasto jest idealne na podwieczorek. Ciasto polecam podać z kubkiem zimnego mleka. Każdy łasuch się skusi na taki podwieczorek. To ciasto uda się każdemu. Bardzo polecam i słodkich inspiracji życzę :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28725
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28725
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, a jedną mniejszą. Większą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście, następnie posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budyń w proszku i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy na jabłka.
Do pieczenia: Mniejszą część ciasta skubiemy i układamy na piance.
Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut.
Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
Podanie: Ciasto podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.