Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jest to ciasto kruche z masą kokosową i masą makową.
mikser, blaszka 20×30, papier do pieczenia
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 41
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 699
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 54
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 41
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 699
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 54
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Składniki
Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników (oprócz kakao) i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby ciasto okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Następnie dzielimy je na trzy części i do jednej z nich dodajemy kakao i znów zarabiamy. Porcje ciasta umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny.
Mak: Białka oddzielamy od żółtek. Mak sparzamy i mielimy. Następnie dodajemy żółtka, roztopione masło, kilka kropel olejku migdałowego, miód oraz cukier. Wrzucamy posiekany orzechy oraz ewentualnie rodzynki (wcześniej warto je sparzyć wrzątkiem).Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do całości.
Kokos: Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy partiami cukier. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę (ok. 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy tłuszczem (np. margaryną). Porcje jasnego ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy prosto do formy na tarce o grubych oczkach. Następnie łyżeczką wyrównujemy spód tak aby nie powstały "prześwity". Smarujemy niezbyt grubą warstwą powideł. Następnie mak i kokos układamy na przemian pasami wzdłuż formy, a na to ścieramy ciasto kakaowe i znów kładziemy pasami jednak odwrotnie niż wcześniej kokos oraz mak. Na wierzch ciasta ponownie ścieramy pozostałą porcje jasnego ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40-50 minut do zrumienienia. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.