Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubimy to ciasto i nie wiem czemu, ale najczesciej pieke go na wiosne, choc to przeciez jesienia mamy wysyp najlepszych jablek:):)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8949
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10552
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8949
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10552
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Zaczynamy od kruszonki, przygotowujemy ja z podanych skladnikow i pozostawiamy w lodowce na czas przygotowywania ciasta.
Ciasto: Make mieszamy z proszkiem do pieczenia i laczymy z maslem (temp. pokojowa). Dodajemy zoltka i cukier i uagniatamy. Wykladamy je na wylozona papierem blaszke o standardowych wymiarach, jezeli lubimy wysokie ciasta, mozemy uzyc mniejszej. Wykladajac ciasto, posypujemy dlon maka, aby latwiej rozlozyc je rownomiernie. Ciasto delikatnie nakluwamy widelcem i posypujemy bardzo cieniutko bulka tarta.
Przygotowujemy jablka (mozemy oczywiscie uzyc wczesniej przygptowanych ze sloiczka, jezeli mamy) Jablka kroimy w kostke, podlewamy odrobina wody, slodzimy i podsmazamy, az sie rozleca i wyparuje woda, dodajemy cynamon. Tak przygotowana mase jablkowa wykladamy na ciasto. Brzoskwinie kroimy w kostke i wykladamy na jablka.
Przygotowujemy piane. Bialka ubijamy na sztywno, nastepnie powolutku dodajemy cukier ciagle ubijajac, az calosc bedzie sztywna, na koniec dodajemy kisiel i laczymy z piana nadal ubijajac. Tak przygotpwana plane wykladamy delikatnie na brzoskwinie, a piane posypujemy wczesniej przygotowana kruszonka. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 50-55min Ciasto przepyszne:) Zycze smacznego i przepraszam za brak polskich znakow:)