Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest naprawdę kruche. W smaku przepyszne. Można je jeść i jeść... Serdecznie polecam.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cztery żółtka, ekstrakt waniliowy, pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażarki na pół godziny. Większą częścią wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymiary blaszki 24x28 cm. Blaszkę z ciastem dać do lodówki na pół godziny, a następnie podpiec przez 15 minut. Lekko ostudzić. Potem posmarować dżemem i posypać orzechami z jednej szklanki. Ubić białka z cukrem pudrem i rozsmarować na orzechy. Na to kolejna warstwa orzechów z drugiej szklanki. Na wierzch starte na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Piec w 180 st. C 30-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.