Pyszny kruchy spód, z budyniową pianką a na wierzchu kruszonka. Bardzo proste w przygotowaniu i nie zabiera tak wiele czasu.
Kruche ciasto z pianką i malinami
Składniki
- 200 g masła
- 3 żółtka do ciasta kruchego + 5 białek do pianki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 350 g mąki tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100 ml oleju
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 400 g malin
Składniki
- 200 g masła
- 3 żółtka do ciasta kruchego + 5 białek do pianki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 350 g mąki tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100 ml oleju
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 400 g malin

Etapy przygotowania
Żótka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy zostaną do przyrządzenia piany. Następnie do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część odkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażalnika. Po 30 min blaszkę o wymiarach 24x24 wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy większą ilością kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 min do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy budyń. Na samym końcu małą stróżką olej. Powstałą piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Układamy na niej maliny a następnie na tarce ścieramy pozostałe kruche ciasto. Pieczemy 35 min w temperaturze 180 stopni. Do zarumienienia kruchego ciasta.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3507
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 143

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 47

Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 56
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 35
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3507
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 143

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 47

Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 56
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 35



Składniki
- 200 g masła
- 3 żółtka do ciasta kruchego + 5 białek do pianki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 350 g mąki tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100 ml oleju
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 400 g malin
Żótka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy zostaną do przyrządzenia piany. Następnie do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część odkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażalnika. Po 30 min blaszkę o wymiarach 24x24 wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy większą ilością kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 min do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy budyń. Na samym końcu małą stróżką olej. Powstałą piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Układamy na niej maliny a następnie na tarce ścieramy pozostałe kruche ciasto. Pieczemy 35 min w temperaturze 180 stopni. Do zarumienienia kruchego ciasta.