Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami jest najlepsze.
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki
Kruche ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 8 dkg masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
Kruszonka
- 1 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 100 g masła
Dodatkowo
- Około 1 kg truskawek
Składniki
Kruche ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 8 dkg masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
Kruszonka
- 1 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 100 g masła
Dodatkowo
- Około 1 kg truskawek

Etapy przygotowania
Truskawki opłukaj, usuń szypułki i odsącz na sicie. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, następnie dodaj zimne masło, zagniataj ciasto dodając żółtka, jajko i śmietanę. Szybkimi ruchami zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj na wielkość blachy o wymiarach 26x35, nakuj ciasto widelcem i podpiec 15 minut w temperaturze 180 st.

Na podpieczone ciasto ułóż połówki truskawek i posyp kruszonką. Piec jeszcze około 30-35 minut w temperaturze 180 st do uzyskania złotego koloru kruszonki.

Przepis w Waszym wykonaniu (14)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 134
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 134



Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 8 dkg masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 1 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 100 g masła
- Około 1 kg truskawek
Truskawki opłukaj, usuń szypułki i odsącz na sicie. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, następnie dodaj zimne masło, zagniataj ciasto dodając żółtka, jajko i śmietanę. Szybkimi ruchami zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj na wielkość blachy o wymiarach 26x35, nakuj ciasto widelcem i podpiec 15 minut w temperaturze 180 st.
Na podpieczone ciasto ułóż połówki truskawek i posyp kruszonką. Piec jeszcze około 30-35 minut w temperaturze 180 st do uzyskania złotego koloru kruszonki.
Apetyczne ciasto
Pycha, zjadłabym nie patrząc na kalorie ;)
Przepyszne ciasto!
Super ciacho :)
Ciasto rewelacja:)