Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już prawie każdy upiekł ciasto ze śliwkami to musiałam i ja!
forma 24 O, papier do pieczenia, sitko do cukru pudru
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1208
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1263
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 201
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1208
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1263
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 201
Składniki
Dla ułatwienia sprawy składniki ciasta można wrzucić do pojemnika malaksera z końcówką do wyrabiania cista i na wolnych obrotach je wyrobić. Trwa to 1 minutę. Można też tradycyjnie rozetrzeć masło z dodatkami, bez mokrych składników, na piasek. Potem dodać mokre składniki i wyrobić kulę ciasta. Schłodzone ciasto kroi się na półcentymetrowe plastry i połową wykłada się formę z papierem do pieczenia. Spód nakłuwa się widelcem i podpieka się 10 minut w 180 stopniach. Teraz można ubić białka, pod koniec dodaje się cukier puder i łyżkę budyniu. Na spodzie układa się śliwki, u mnie wyszły dwie warstwy i przesypuje się je kaszą manną i cukrem. Jeszcze piana i reszta ciasta porwana w kawałeczki. Piekłam do zrumienienia około 40 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)