Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i szybko znika z talerza.
Polecam. Domowa najlepsza. Bez dodatku mąki, cukru.
Odsłon: 136
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 951
Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera w 5 minut . P...
Odsłon: 16
Polecam. Dostępne składniki, prosta robota, smaczne jedzenie.
Odsłon: 844
...z ogórkiem kiszonym. Polecam.
Odsłon: 237
Polecam. Domowa najlepsza. Bez dodatku mąki, cukru.
Odsłon: 136
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 951
Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera w 5 minut . P...
Odsłon: 16
Polecam. Dostępne składniki, prosta robota, smaczne jedzenie.
Odsłon: 844
...z ogórkiem kiszonym. Polecam.
Odsłon: 237
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możesz użyć np. malaksera. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki. Formę o wym. 25×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy większą część na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą. Białka miksujemy na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.