Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-08-2024
Proste i szybkie ciasto do upieczenia a jakie smaczne!!!
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 793
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 37
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 319
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 123
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 793
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 37
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 319
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 123
Składniki
Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i cukier wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4, wkładamy do woreczków i dajemy większą część do lodówki na pół godziny, mniejszą do zamrażarki również na pół godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy (większą część ciasta) podsypując mąką, przekładamy na blaszkę okrągłą 28 cm lub na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy 15 minut.
W tym czasie gotujemy budyń. 500 ml mleka wlewamy do garnka o grubym dnie i wstawiamy na ogień. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i cukier . Wlewamy pomału, stale mieszając na gotujące się mleko. Doprowadzamy budyń do wrzenia i zgęstnienia. Na koniec dodajemy masło, rozpuszczamy je w gorącym budyniu. Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
Pieczemy ciasto: Wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika, wylewamy na nie gorący budyń.
Układamy na nim śliwki, które posypujemy obficie cynamonem.
Na wierzch ścieramy na tarce (grubych oczkach) ciasto z zamrażarki.
Wstawiamy tak przygotowane ciasto do piekarnika na 35 minut.
Wyjmujemy ciasto po upieczeniu i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Ciasto kruche z budyniem i śliwkami gotowe!
Nasze rady: Ciasto możemy zrobić dużo wcześnie i przechowywać w zamrażarce. Zamiast śliwek możemy dać inne owoce, najlepiej świeże, sezonowe. Do ciasta możemy dać również inny budyń, np. śmietankowy, malinowy lub czekoladowy. Oto nasze kruche ciasto z wiśniami i budyniem: https://smaker.pl/przepisy-ciasta/przepis-ciasto-kruche-z-budyniem-i-wisniami,2017752,walek.html