Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śmietaną to podstawa wielu wypieków. Jest wyjątkowo delikatne, maślane i lekko wilgotne. Idealnie sprawdzi się jako baza do tart, serników, szarlotek czy ciasteczek. Przy tym jest proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi – nawet początkującym w kuchni.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Masło pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Palcami lub siekaczem do ciasta kruchego połącz składniki aż powstanie sypka kruszonka. Dodaj żółtka i śmietanę, a następnie szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy albo zetrzyj je z pomocą tarki.
Ułóż w formie do tarty, ciasta z owocami lub jako spód do sernika, lekko dociskając do brzegów. Nakłuj widelcem przed pieczeniem.