Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja doskonała dla wszystkich, którzy wolą pierniczki cienkie i chrupiące.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9792
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2434
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1579
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 572
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3716
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9792
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2434
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1579
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 572
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3716
Składniki
Wszystkie składniki oprócz jajka wkładam do miski i zagniatam ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto w kulę. Ciasto wkładam do lodówki na około 1 godzinę (trzymałam trochę krócej), a następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 mm, wycinam gwiazdki lub inne kształty i piekę pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Kiedy pierniczki wystygną przyozdabiam je kolorowym lukrem. Lukier przygotowuję w proporcji 2 łyżki cukru pudru na 1 łyżkę wody. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli trzeba dodaj troszkę cukru. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj kapkę wody. Do lukru dodałam po kropelce barwników :) Kiedy lukier zastygnie pierniczki są gotowe. Smacznego :) Uwaga: szklanka 200 ml