Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane ciasteczka, które swoim wyglądem zachwycają! W czasie pieczenia w domu roznosi się kuszący, malinowy zapach, po wyjęciu z piekarnika cieszyć się możemy ciasteczkami jak z cukierni, które możemy podarować wyjątkowej osobie. Zobaczcie jak łatwo możecie zaskoczyć swoich bliskich!
Szybkie i bardzo smaczne kluseczki serowe, podane ze śmietaną, cukrem i cynam...
Odsłon: 159
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 19
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 27
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 18
Szybkie i bardzo smaczne kluseczki serowe, podane ze śmietaną, cukrem i cynam...
Odsłon: 159
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 19
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 27
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 18
Składniki
15 dag masła siekamy, dodajemy przesianą mąkę, cukier oraz jajko. Wyrabiamy ciasto kruche.Otrzymane ciasto dzielimy mniej więcej na pół. Do jednej części dodajemy kisiel i wodę, wyrabiamy.Malinową część znowu dzielimy na pół (u mnie nieco większa była ciemnoróżowa) i do jednej dodajemy czerwonego barwnika – wyrabiamy, ewentualnie dodajemy więcej. Do drugiej części możemy dodać również barwnik – odrobinę czerwonego lub różowy. Kolor będzie bardziej wyraźny.Różowe ciasto dzielimy na porcje i na podsypanym maka blacie wałkujemy na prostokąty mniej więcej o podobnych wymiarach. U mnie powstały 2 jasnoróżowe i 3 ciemnoróżowe. Układamy naprzemiennie jeden na drugim.
Wałkujemy, aby były jeszcze cieńsze. Zwijamy, tak aby otrzymać rulonik.Nadajemy mu kształt z jednej strony formując ‘dzióbek’’, a na przeciwległym końcu robiąc wgłębienie. Taki rulonik wkładamy do zamrażarki na mniej więcej 2 godziny lub więcej.W tym czasie jasne ciasto możemy schować do lodówki. Gdy różowe ciasto stwardnieje, wałkujemy jasne na prostokąt i owijamy nim różowe (dosyć ściśle, nie może być ''luzów''). Robimy z niego rulonik – chowamy jeszcze na moment do zamrażarki.Zamrożony rulonik smarujemy rozbełtanym białkiem i maczamy w różanym cukrze.Zamrożony rulonik smarujemy rozbełtanym białkiem i maczamy w różanym cukrze.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Pieczemy na najniższej półce w piekarniku.
Po więcej zdjęć, w tym zdjęcia ''w trakcie odsyłam Was na http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,345892331,title,Kruche-malinowe-Ciasteczka-Walentynkowe-nie-uwierzysz-jakie-latwe,index.html