Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka idealne na Święta Bożego Narodzenia - orzechowo, z dodatkiem cynamonu.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 28
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 107
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 28
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 107
Składniki
Orzechy włoskie posiekać. Masło utrzeć z cukrem. Wbić 1 jajko, po zmiksowaniu wbić drugie jajko i też zmiksować. Mąkę przesiać. Dodać 2 szczypty soli, łyżeczkę cynamonu i wsypać do utartego masła. Dodać też orzechy. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, umieścić w woreczku foliowym i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Foremką wycinać ciasteczka. Ułożyć je blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozmieszać z 2 łyżkami mleka i posmarować ciasteczka. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piec ok. 15 minut.