Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedne z moich najbardziej lubianych ciasteczek pieczonych w okresie świąt. Ich smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. To kruche, mięciutkie małe ciasteczka. Przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie ciasta łatwe, pieczenie rogalików szybkie, a efekt znakomity. Polecam!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5681
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 103
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 588
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5681
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 103
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 588
Składniki
Mąkę i margarynę posiekać nożem na stolnicy tak, aby składniki połączyły się ze sobą. Dodać orzechy i cukier puder, szybko zagnieść ciasto rękami. Z ciasta odcinać małe kawałki i formować je w podłużny wałek. Wałek pokroić na mniejsze podłużne odcinki, które zwijać w kształt rogalika. Duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nich rogaliki. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 10 minut (lub trochę krócej) do lekkiego zrumienienia. Gorące zdjąć z blachy szeroką łopatką lub nożem i posypać cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.