Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pogoda niestety nie rozpieszcza, więc przed nami coraz dłuższe jesienne wieczory spędzane w domu. Może warto ten czas wykorzystać i przygotować coś pysznego. Dzisiaj stawiam na deser, a dokładniej na kruche rogaliki z nadzienie. Z powodzeniem możecie je przygotowywać razem ze swoimi dziećmi, co z pewnością im bardzo się spodoba. Dla zachęty dodam tylko, że rogaliki są naprawdę kruche, a jako nadzienia użyłam domowych powideł Mamy. Same pychoty. Zapraszam :)
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 324
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 735
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 749
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 38
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 324
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 735
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 749
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 38
Składniki
Mąkę pszenną wraz proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodać pokrojoną miękką margarynę, jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę. Następnie wyrobić ciasto (najlepiej rękami), a w razie potrzeby dosypać mąki. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie stolnice posypać mąką, a ciasto cienko rozwałkować, następnie wykroić kwadraty i nałożyć po 1-2 łyżeczki powideł w jednym z kątów i zawinąć rogalik.
Tak przygotowane rogaliki piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-30 min.
Upieczone rogaliki zostawić do wystudzenia, a następnie polukrować.
Smacznego :)
:)