Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4105
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73381
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 549
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15628
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4105
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73381
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 549
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15628
Składniki
Mąkę z suchymi składnikami ( cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) i masłem trzeba rozetrzeć na piasek. Po dodaniu trzech żółtek uformuje się zbita kula- nie wyrabia się dłużej. Zabrakło mi czasu i ciasto zamroziłam do następnego tygodnia w szczelnym opakowaniu- świetnie się mrozi. Pokroiłam je na plastry i ułożyłam w formie i nakłułam widelcem- nie będzie się unosić. Burty muszą być wysokie aby owoce nie pociekły. Spód podpieka się 10- 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Podpieczony spód trzeba posypać kaszą manną i cukrem pudrem, potem można wyłożyć owoce i znowu je posypać cukrem pudrem i kaszą manna- obficie. Agrest jest naprawdę kwaśny! Białka jaj ubiłam ze szczypta soli i pod koniec dodałam jeszcze dwie łyżki cukru pudru. Wyłożyłam na owoce, i pokruszyłam resztę ciasta. Piekłam przez 25 minut do zrumienienia. W razie czego można wydłużyć czas o 5 minut- moje ciasto było grube. Wierzch znowu posypałam cukrem pudrem. I tak było kwaśne :)
Smacznego :)