Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wpadłam na pomysł, żeby mazurek przygotować w kształcie torciku. Kruche blaty przełożyłam bardzo słodką masą kajmakową. Wierzch udekorowałam bitą śmietanką i kolorowymi cukierkami. Wyszło pysznie i kolorowo. Taki mazurek jest idealny na świąteczny stół. Można nim zaskoczyć gości. Prosty w wykonaniu, więc uda się każdemu. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków Wam życzę.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie dzielimy na cztery równe części.
Wałkowanie: Następnie każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, nakłuwamy widelcem.
Pieczenie: Kruche krążki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy.
Przekładanie: Kruche ciasta przekładamy masą kajmakową smarując również wierzch ciasta.
Dekoracja: Następnie śmietanę typu ,, śnieżka '' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość, przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną ,,tylką'' i dekorujemy mazurek według uznania. Dekorujemy również kolorowymi cukierkami.
Podanie: Mazurek odstawiamy na chwilę do stężenia. Następnie kroimy i podajemy. Smacznego. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 18 cm. Zamiast ,, śnieżki '' można ubić śmietankę kremówkę 30 % z cukrem pudrem do smaku.