Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wpadłam na pomysł, żeby mazurek przygotować w kształcie torciku. Kruche blaty przełożyłam bardzo słodką masą kajmakową. Wierzch udekorowałam bitą śmietanką i kolorowymi cukierkami. Wyszło pysznie i kolorowo. Taki mazurek jest idealny na świąteczny stół. Można nim zaskoczyć gości. Prosty w wykonaniu, więc uda się każdemu. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków Wam życzę.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38330
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38330
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie dzielimy na cztery równe części.
Wałkowanie: Następnie każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, nakłuwamy widelcem.
Pieczenie: Kruche krążki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy.
Przekładanie: Kruche ciasta przekładamy masą kajmakową smarując również wierzch ciasta.
Dekoracja: Następnie śmietanę typu ,, śnieżka '' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość, przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną ,,tylką'' i dekorujemy mazurek według uznania. Dekorujemy również kolorowymi cukierkami.
Podanie: Mazurek odstawiamy na chwilę do stężenia. Następnie kroimy i podajemy. Smacznego. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 18 cm. Zamiast ,, śnieżki '' można ubić śmietankę kremówkę 30 % z cukrem pudrem do smaku.