Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem upiekłam kruchy placek ze śliwkami, do ciasta dodałam sporo mielonych orzechów włoskich. Na całość starłam 1/3 część ciasta. Ciasto bardzo smaczne. Placek nie jest wysoki, ale taki ma być w założeniu. Najważniejsze, że jest przepyszny.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 905
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 117
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2790
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 905
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 117
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2790
Składniki
Do składników suchych dodajemy pokrojone masło oraz jajko. Zagniatamy ciasto ( ja użyłam robota kuchennego )
Ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części. 1/3 część ciasta zostawiamy do starcia na wierzch śliwek, a 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. U mnie to: 26x36 cm . Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli się porwie i będzie w kawałkach, nic nie szkodzi. Ja wyrównuję jeszcze wszystko na blaszce za pomocą małego wałeczka
Ciasto posypujemy 4 łyżkami mielonych orzechów i układamy na nim śliwki ( wcześniej umyte, wypestkowane ) skórką do dołu
Śliwki posypujemy 3 łyżkami cukru wymieszanymi z cynamonem, a na całość ścieramy pozostałą 1/3 część ciasta
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 55 - 60 minut
Przed podaniem można obsypać cukrem pudrem