Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruchutkie ciacho z masą budyniową i kwaskowatymi truskawkami.
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłe...
Odsłon: 19
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodnie...
Odsłon: 895
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 19444
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 10478
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłe...
Odsłon: 19
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodnie...
Odsłon: 895
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 19444
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 10478
Składniki
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodajemy śmietanę by było elastyczne, tak około 200 g. Podzielić na 6 części. Cienko rozwałkować każdą część i piec na dużej prostokątnej blaszce (24 cm na 37 cm ), na jasno złoty kolor, w 180 stopniach. Dwie szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki mleka mieszamy budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń, mieszamy i jak zacznie gęstnieć wsypujemy galaretkę truskawkową i ponownie mieszamy zestawiając z ognia. Gdy masa budyniowa stygnie rozpuszczamy drugą galaretkę w szklance wrzątku i jak lekko przestygnie wlewamy do pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek. Jak nasz budyń jest już zimny dodajemy miękkie mało i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy truskawki z zakrzepniętą galaretką i delikatnie mieszamy. Naszą masę wykładamy na upieczone blaty kruche (które bardzo się kruszą) aż do wyczerpania składników. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Najlepsze jest gdy trochę pobędzie w lodówce. SMACZNEGO