Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy spód do ciast to absolutna podstawa do tworzenia serników, tart, mazurków, a także innych wypieków.
Wymiary formy: średnica 23 cm
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5283
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2420
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5283
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2420
Składniki
Pokrój zimne masło na małe kawałki i dodaj do mąki z cukrem pudrem. Posiekaj składniki nożem lub użyj malaksera aż powstaną drobne okruchy przypominające piasek.
Zrób wgłębienie w cieście i dodaj żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, łącząc składniki w jednolitą masę. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, aby nie stało się twarde po upieczeniu.
Uformuj kulę z ciasta, spłaszcz ją delikatnie i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej 40 minut albo do zamrażalnika na 20 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej plastyczne i nie skurczy się podczas pieczenia.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy do grubości około 3-5 mm. Przełóż ciasto do formy o średnicy około 23 cm, dociskając je do brzegów. Nadmiar ciasta odetnij nożem. Przed pieczeniem nakłuj je widelcem.
Aby podpiec kruchy spód do ciast, wystarczy piec je około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie, w zależności od przepisu, piecz go dalej z dodatkami. Całkowity czas pieczenia samego kruchego spodu zajmuje około 15-20 minut.