Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój kolejny bajkowy wypiek na prośbę córek :) Przepis niemal taki sam jak przy Torcie Elza.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 134
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 126
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 134
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 126
Składniki
Kremówkę wlać do garnuszka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (uwaga, nie można doprowadzić do wrzenia!), aż cała czekolada się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Kilka łyżek surowego ciasta przełożyć do miseczki, dodać 2-3 szczypty barwnika spożywczego i dokładnie zmiksować. Zabarwione ciasto połączyć z pozostałym i wymieszać tak by były widoczne jego różne barwy. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (tortownica o średnicy 22cm.). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Zrobić galaretki, każdą osobno w 400 ml. wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Czekoladową kremówkę wyciągnąć z lodówki i ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym i dodawać, łyżka po łyżce, ubitą kremówkę. Powinien powstać gładki i sztywny krem. Kilka łyżek kremu wymieszać z 1/3 tężejącej zielonej galaretki i włożyć na kilka min. do zamrażarki. Do pozostałej masy dodać granatowy barwnik spożywczy i dokładnie zmiksować. Pozostałą galaretkę po stężeniu drobno pokroić i wysypać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.