Przepis do którego nie potrzebujemy ani umiejętności kulinarnych ani miksera. Podstawową miarką jest tutaj kubeczek (wymyty i osuszony) po jogurcie naturalnym 180 gramowym. Ale uwaga! Jogurt, jaja i olej muszą być w temperaturze pokojowej !! Jeśli chcecie upiec je w dużej foremce (25x35) musicie podwoić składniki.
kubeczkowe ciasto z owocami
Składniki
- 180 gramów jogurtu naturalnego w temp. pokojowej, 2 kubeczki mąki pszennej
- 3/4 kubeczka oleju w temperaturze pokojowej, 2 jaja w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/3 kubeczka cukru, 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
- 1 łyżeczka (z małą górką) proszku do pieczenia
- dodatkowo: cukier puder do posypania
Składniki
- 180 gramów jogurtu naturalnego w temp. pokojowej, 2 kubeczki mąki pszennej
- 3/4 kubeczka oleju w temperaturze pokojowej, 2 jaja w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/3 kubeczka cukru, 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
- 1 łyżeczka (z małą górką) proszku do pieczenia
- dodatkowo: cukier puder do posypania

Etapy przygotowania
Do miski wlewamy jogurt naturalny, kubeczek myjemy dokładnie. Do jogurtu wlewamy również olej, wbijamy całe jaja i wsypujemy oba cukry, mieszamy energicznie trzepaczką rózgową lub łyżką do wymieszania składników (nie za długo). Następnie na dwie tury wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy do połączenia składników. Blaszkę o boku 20 cm lub tortownicę 22 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną, wylewamy ciasto, układamy a nim owoce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17837
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 459
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5461

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2846
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17837
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 459
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5461

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2846



Składniki
- 180 gramów jogurtu naturalnego w temp. pokojowej, 2 kubeczki mąki pszennej
- 3/4 kubeczka oleju w temperaturze pokojowej, 2 jaja w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/3 kubeczka cukru, 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
- 1 łyżeczka (z małą górką) proszku do pieczenia
- dodatkowo: cukier puder do posypania
Do miski wlewamy jogurt naturalny, kubeczek myjemy dokładnie. Do jogurtu wlewamy również olej, wbijamy całe jaja i wsypujemy oba cukry, mieszamy energicznie trzepaczką rózgową lub łyżką do wymieszania składników (nie za długo). Następnie na dwie tury wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy do połączenia składników. Blaszkę o boku 20 cm lub tortownicę 22 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną, wylewamy ciasto, układamy a nim owoce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Wielkie dzięki za ten przepis! Tak bardzo nam się spodobał, że umieściliśmy go w naszym zestawieniu z najciekawszymi pomysłami na truskawki https://smaker.pl/newsy-co-zrobic-z-truskawek,1899147,a,.html :)
Cudne <3 Bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Idealne dla mnie. Ostatnio robiłem, a tu zonk...mąki zabrakło :P ale krupczatka była pod ręką ;) Też wyszło pyszne :D
Cudowne i smakowite ciasto - idealne do popołudniowej kawy <3