Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zaczerpnięty z promocji margaryny Kasia. Trochę go pozmieniałam. Moim zdaniem to ciasto jest wyśmienite.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 511
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9741
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 511
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9741
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Składniki
Mąki + kakao + proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki) wymieszać i przesiać przez sito.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka, a następnie olej. Do zaprezentowanego na zdjęciu ciasta zamiast oleju dodałam 4 łyżki majonezu Winiary.
Na końcu dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając łyżką w tzw. ósemkę.
Piec w temp. 190 st. C. ca 30 min. Po wystudzeniu przeciąć na dwa placki.
Na soku + masło ugotować budyń i gorący wylać na biszkopt i przykryć od razu drugą warstwą. Na wierzchu posmarować cieniutko konfiturą brzoskwiniową.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki wody. Cały czas miksując wlać do śmietany. Wyłożyć na biszkopt.
Schłodzić w lodówce. Wierch można dodatkowo posypać wiórkami białej czekolady.