Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno kakaowy biszkopt, masa śmietankowa i biszkopty w alkoholowym ponczu. Pyszne, miękkie i charakterne ciasto.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 178
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 178
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 137
Składniki
Blaszka 20 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto, biszkopt. W misce wymieszamy obie mąki i kakao. Jajka z cukrem ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 170 C ok. 20 minut. Studzimy. Poncz. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem, kawą i połamaną czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy mieszając. Do letniego ponczu wlewamy wódkę i mieszamy. Masa śmietankowa. Żelatynę zalewamy wodą, tyle aby tylko ją zakryła. Dobrze schłodzone mascarpone i śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier. Żelatynę lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę wlewamy do reszty śmietany i zmiksujemy na dużych obrotach. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy placek układamy w blaszce, ponczujemy i przykrywamy 1/3 masy śmietankowej. Podłużne biszkopty maczamy w ponczu i ściśle układamy na masie. Przykrywamy 1/3 masy, nakładamy drugi placek i nasączamy go ponczem. Wykładamy resztę masy i posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto schładzamy.