Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakują podobnie jak klasyczne oponki serowe, jednak są delikatniejsze w strukturze. Jeśli ktoś nie przepada za cynamonem, może go pominąć i do cukru pudru dodać sok z cytryny. Porcja na duży talerz kuleczek.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112951
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 285
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 624
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 513
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112951
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 285
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 624
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 513
Składniki
Twaróg gnieciemy porządnie widelcem, następnie wysypujemy go na blat, dodajemy jajo, sól, spirytus, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy dość lepkie ciasto. Z masy odrywamy niewielkie kawałki i na mocno omączonym blacie wałkujemy (ja rozgniatałam dłonią) placuszki o grubości około 1,5 cm. Standardowym kieliszkiem do wódki wykrawamy kółeczka.
Wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron, na niewielkim ogniu bez przykrycia. Kuleczki mają swobodnie pływać w tłuszczu. UWAGA: Kuleczki smażyłam w głębokiej patelni i oleju zużyłam naprawdę niewiele.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowujemy lukier mieszając cukier, wodę i cynamon, zamaczamy pączusie i odkładamy do stężenia lukru.