Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulebiak na śniadanie, obiad i kolację. Wytrawne ciasto dla każdego.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1608
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 354
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1608
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 354
Składniki
Przyrządzić rozczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 5 dkg mąki i kilka łyżek letniego mleka. Wymieszać, pozostawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki, mleka, sól i przyprawy. Z początku wyrabiać łyżką, później ręką. Po lekkim wyrobieniu dodawać stopniowo olej i wyrabiać dalej, aż ukażą się pęcherzyki i ciasto będzie gładkie. Miskę przykryć serwetką i odstawić do wyrośnięcia. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, celem pozbycia się wody , przesmażyć je na suchej patelni razem z odrobiną soli i pieprzu cytrynowego. Ostudzić. Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, odcedzić. Połączyć z odcedzonymi i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Mięso z piersi i udka odzielić od kości. Ugotowane udko trzymać do końca w rosole, aby nie wyschło. Surową pierś kurczaka pokroić w ok. 2 cm plastry, posypać estragonem, pieprzem i odrobiną soli. Smażyć po 2 minuty z każdej strony, ostudzić. Namoczyć pokruszoną czerstwą bułkę w mleku. Mięso z szynki przepuścić 2 razy przez maszynkę. Dodać namoczoną bułkę, posiekaną cebulę, kaszę manną i jajko roztrzepane z solą, pieprzem i czosnkiem. 300 g mięsa połączyć z kawałkami usmażonej piersi i ugotowanego udka Blaszkę 29 x 11 cm posmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą. Z ponad 3/4 części wyrośniętego ciasta wyłożyć spód i boki blaszki, brzegi powinny wystawać poza formę ok. 2 cm. Na spód ciasta nałożyć masę mięsną (bez drobiu),wierzch przykryć kawałkami czarnych oliwek. Następnie wyłożyć warstwę ogórków, lekko dociskając. Pośrodku rozłożyć połówki jajek. Teraz nałożyć warstwę mięsa z kawałkami drobiu. Lekko docisnąć mięso , przykryć jagodami goji i suszonymi pomidorami. Wystające ciasto z blaszki naciąć nożyczkami i założyć na wierzch. Z pozostałej części ciasta zrobić długi cienki wałeczek , pośrodku położyć długą wykałaczkę, lekko docisnąć. Boki wałeczka spłaszczyć i naciąć nożyczkami , wyjąć wykałaczkę i ozdobę przenieść na ciasto. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem jaja z odrobiną soli i mleka. Całość piec ok. 70-80 minut w 180 -160 C.