Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kulebiak z kapustą i grzybami"
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 93
Polecam.
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 146
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 93
Polecam.
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 146
Składniki
Grzyby zalej 1/2 l wody, odstaw na 8 godzin ew. na noc do namoczenia, następnego dnia ugotuj do miękkości. Odcedź, wywar zachowaj. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy (bez jałowca) i skórkę z cytryny. Gotuj ok. 30 minut na małym płomieniu.
Cebule obierz, posiekaj, usmaż na oleju. Dodaj pokrojone w paseczki grzyby. Przypraw do smaku solą i pieprzem i smaż razem jeszcze przez chwilę.
Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki laurowe. Dodaj grzyby z cebulą i dobrze wymieszaj. Przypraw jałowcem, solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Kiedy kapusta będzie zimna, domieszaj orzechy oraz jajka na twardo. Ciasto rozmroź, lekko rozwałkuj. Na środek placka nałóż farsz. Zwiń, formując kulebiak. Zlep końce. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z resztek ciasta wytnij dekoracje i ułóż je na kulebiaku. W cieście zrób wykałaczką dziurki, aby farsz mógł parować podczas pieczenia. Kulebiak ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Piecz 30 minut w temp. 200 st.
ok. 2 godzin, moczenie grzybów ok. 8 godzin, 1 porcja ok. 310 kcal.
<strong>Robert Sowa mistrz kulinarny.</strong>Źródło: Tina