Kuracjusz to pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe, z wyraźną nutą kawy. Wręcz idealnie sprawdzi się w czasie świątecznych spotkań, chociaż zdecydowanie warto przygotowywać je znacznie częściej.
Kuracjusz
Składniki
Ciasto:
- 315 g mąki tortowej
- 170 g miękkiego masła
- 5 łyżek kakao w proszku
- 350 g cukru
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL
- 120 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 160 ml mleka
- 80 ml zaparzonego espresso
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
Krem:
- 300 g miękkiego masła
- 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 g cukru pudru
- 10 ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 250 g kawałków lub łez czekoladowych
Glazura:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- orzechy włoskie do dekoracji
Składniki
Ciasto:
- 315 g mąki tortowej
- 170 g miękkiego masła
- 5 łyżek kakao w proszku
- 350 g cukru
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL
- 120 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 160 ml mleka
- 80 ml zaparzonego espresso
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
Krem:
- 300 g miękkiego masła
- 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 g cukru pudru
- 10 ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 250 g kawałków lub łez czekoladowych
Glazura:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- orzechy włoskie do dekoracji

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól. Odłóż mieszankę na bok. W misie utrzyj masło z cukrem przez ok. 2 minuty. Wbijaj po jednym jajku, mieszając po każdym. Następnie dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj do połączenia. Wsyp suche składniki i wymieszaj, a następnie powoli wlej mleko i kawę. Mieszaj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź je, a następnie przedziel na 3 blaty.
Przygotuj krem. W dużej misce utrzyj masło i kawę w proszku na kremową masę. Dodaj cukier, śmietankę, ekstrakt waniliowy i sól. Ubijaj na niskiej prędkości miksera przez ok. 30 sekund, a następnie przez 2 minuty na wysokich obrotach. Na koniec dodaj płatki czekoladowe i wymieszaj. Złóż ciasto. Z kremu odłóż ok. ¼ do rękawa cukierniczego do dalszej dekoracji. Na czas złożenia ciasta, umieść rękaw z kremem w lodówce. Przełóż każdy blat 1/3 pozostałego kremu, ostatnią warstwą kremu umieszczając na wierzchu. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.
Przygotuj glazurę. Czekoladę drobno pokrusz i umieść ją w żaroodpornej miseczce. Dodaj śmietanę i masło. Przykryj miseczkę papierem do pieczenia i wstaw ją do mikrofalówki. Podgrzewaj przez 30 sekund na wysokiej mocy. Wyjmij glazurę i odczekaj 1 minutę, a następnie całość wymieszaj. Lekko przestudź, uważając, by nie zaczęła tężeć. Glazurę wylej na wierzchnią warstwę kremu i rozsmaruj. Natychmiast wstaw do lodówki do stężenia. Po tym czasie udekoruj ciasto odłożonym wcześniej kremem, formując gwiazdki. Na wierzchu połóż połówki orzechów włoskich. Ciasto Kuracjusz wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj po schłodzeniu.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3146
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4868
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3146
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4868



Składniki
- 315 g mąki tortowej
- 170 g miękkiego masła
- 5 łyżek kakao w proszku
- 350 g cukru
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL
- 120 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 160 ml mleka
- 80 ml zaparzonego espresso
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 300 g miękkiego masła
- 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 g cukru pudru
- 10 ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 250 g kawałków lub łez czekoladowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól. Odłóż mieszankę na bok. W misie utrzyj masło z cukrem przez ok. 2 minuty. Wbijaj po jednym jajku, mieszając po każdym. Następnie dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj do połączenia. Wsyp suche składniki i wymieszaj, a następnie powoli wlej mleko i kawę. Mieszaj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź je, a następnie przedziel na 3 blaty.
Przygotuj krem. W dużej misce utrzyj masło i kawę w proszku na kremową masę. Dodaj cukier, śmietankę, ekstrakt waniliowy i sól. Ubijaj na niskiej prędkości miksera przez ok. 30 sekund, a następnie przez 2 minuty na wysokich obrotach. Na koniec dodaj płatki czekoladowe i wymieszaj. Złóż ciasto. Z kremu odłóż ok. ¼ do rękawa cukierniczego do dalszej dekoracji. Na czas złożenia ciasta, umieść rękaw z kremem w lodówce. Przełóż każdy blat 1/3 pozostałego kremu, ostatnią warstwą kremu umieszczając na wierzchu. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.
Przygotuj glazurę. Czekoladę drobno pokrusz i umieść ją w żaroodpornej miseczce. Dodaj śmietanę i masło. Przykryj miseczkę papierem do pieczenia i wstaw ją do mikrofalówki. Podgrzewaj przez 30 sekund na wysokiej mocy. Wyjmij glazurę i odczekaj 1 minutę, a następnie całość wymieszaj. Lekko przestudź, uważając, by nie zaczęła tężeć. Glazurę wylej na wierzchnią warstwę kremu i rozsmaruj. Natychmiast wstaw do lodówki do stężenia. Po tym czasie udekoruj ciasto odłożonym wcześniej kremem, formując gwiazdki. Na wierzchu połóż połówki orzechów włoskich. Ciasto Kuracjusz wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj po schłodzeniu.