Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuracjusz to pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe, z wyraźną nutą kawy. Wręcz idealnie sprawdzi się w czasie świątecznych spotkań, chociaż zdecydowanie warto przygotowywać je znacznie częściej.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9857
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2484
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1625
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 595
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3763
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9857
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2484
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1625
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 595
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3763
Składniki
Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól. Odłóż mieszankę na bok. W misie utrzyj masło z cukrem przez ok. 2 minuty. Wbijaj po jednym jajku, mieszając po każdym. Następnie dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj do połączenia. Wsyp suche składniki i wymieszaj, a następnie powoli wlej mleko i kawę. Mieszaj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź je, a następnie przedziel na 3 blaty.
Przygotuj krem. W dużej misce utrzyj masło i kawę w proszku na kremową masę. Dodaj cukier, śmietankę, ekstrakt waniliowy i sól. Ubijaj na niskiej prędkości miksera przez ok. 30 sekund, a następnie przez 2 minuty na wysokich obrotach. Na koniec dodaj płatki czekoladowe i wymieszaj. Złóż ciasto. Z kremu odłóż ok. ¼ do rękawa cukierniczego do dalszej dekoracji. Na czas złożenia ciasta, umieść rękaw z kremem w lodówce. Przełóż każdy blat 1/3 pozostałego kremu, ostatnią warstwą kremu umieszczając na wierzchu. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.
Przygotuj glazurę. Czekoladę drobno pokrusz i umieść ją w żaroodpornej miseczce. Dodaj śmietanę i masło. Przykryj miseczkę papierem do pieczenia i wstaw ją do mikrofalówki. Podgrzewaj przez 30 sekund na wysokiej mocy. Wyjmij glazurę i odczekaj 1 minutę, a następnie całość wymieszaj. Lekko przestudź, uważając, by nie zaczęła tężeć. Glazurę wylej na wierzchnią warstwę kremu i rozsmaruj. Natychmiast wstaw do lodówki do stężenia. Po tym czasie udekoruj ciasto odłożonym wcześniej kremem, formując gwiazdki. Na wierzchu połóż połówki orzechów włoskich. Ciasto Kuracjusz wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj po schłodzeniu.