Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuracjusz to pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe, z wyraźną nutą kawy. Wręcz idealnie sprawdzi się w czasie świątecznych spotkań, chociaż zdecydowanie warto przygotowywać je znacznie częściej.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól. Odłóż mieszankę na bok. W misie utrzyj masło z cukrem przez ok. 2 minuty. Wbijaj po jednym jajku, mieszając po każdym. Następnie dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj do połączenia. Wsyp suche składniki i wymieszaj, a następnie powoli wlej mleko i kawę. Mieszaj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź je, a następnie przedziel na 3 blaty.
Przygotuj krem. W dużej misce utrzyj masło i kawę w proszku na kremową masę. Dodaj cukier, śmietankę, ekstrakt waniliowy i sól. Ubijaj na niskiej prędkości miksera przez ok. 30 sekund, a następnie przez 2 minuty na wysokich obrotach. Na koniec dodaj płatki czekoladowe i wymieszaj. Złóż ciasto. Z kremu odłóż ok. ¼ do rękawa cukierniczego do dalszej dekoracji. Na czas złożenia ciasta, umieść rękaw z kremem w lodówce. Przełóż każdy blat 1/3 pozostałego kremu, ostatnią warstwą kremu umieszczając na wierzchu. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.
Przygotuj glazurę. Czekoladę drobno pokrusz i umieść ją w żaroodpornej miseczce. Dodaj śmietanę i masło. Przykryj miseczkę papierem do pieczenia i wstaw ją do mikrofalówki. Podgrzewaj przez 30 sekund na wysokiej mocy. Wyjmij glazurę i odczekaj 1 minutę, a następnie całość wymieszaj. Lekko przestudź, uważając, by nie zaczęła tężeć. Glazurę wylej na wierzchnią warstwę kremu i rozsmaruj. Natychmiast wstaw do lodówki do stężenia. Po tym czasie udekoruj ciasto odłożonym wcześniej kremem, formując gwiazdki. Na wierzchu połóż połówki orzechów włoskich. Ciasto Kuracjusz wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj po schłodzeniu.