Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kwadraciki z rabarbarem na domowym cieście francuskim"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 101
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 101
Składniki
Sól rozpuść w wodzie. Połącz mąkę, jajko i wodę. Wyrób jednolite, dosyć elastyczne, nieklejące się ciasto, jak na pierogi, schłodź w lodówce co najmniej 30 min.
Rozwałkuj masło przez mokre płótno w prostokąt i schładzaj w lodówce do chwili, aż będzie miało taką konsystencję, jak schłodzone ciasto. Wyłóż na stolnicę ciasto i rozwałkuj na placek. W środku grubszy, a przy brzegach nieco cieńszy.
Na środku połóż masło i przykryj je ciastem, składając w kopertę. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, zachowując jeden kierunek wałkowania (od siebie w przód). Placek złóż na 3 części, chłodź w lodówce przez godz. Znów rozwałkuj na prostokąt, złóż i schładzaj, po czym rozwałkuj. Czynność powtórz 4-5 razy. .
Gotowe ciasto pokrój na kwadraty, nałóż na nie oczyszczony, pokrojony rabarbar, posyp go cukrem. Piecz w 200°C ok. 10-12 min, po czym zmniejsz temp. i dopiecz ok. 10 min. Kwadraciki posyp orzeszkami.Źródło: Świat kobiety