Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zakończenie lata kwiaty i listki mięty zapieczone w pysznym ciasteczku. Dzięki dodatkowi mąki orkiszowej ciasteczka mają wyjątkowy smak. GORĄCO POLECAM.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12293
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1567
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12293
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1567
Składniki
Wychodzi około 20-23 sztuk ciasteczek. Kwiaty i listki mięty oczyścić. Oba rodzaje mąki wymieszać z cukrem pudrem, herbatą matchą i solą, dodać pokrojone zimne masło. Wszystko szybko posiekać i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić.
Schłodzone ciasto wałkować na oprószonym blacie na grubość 0,5 cm. Okrągłą foremką 6-7 cm wyciąć kółka, lekko posmarować białkiem ubitym z cukrem. Na każde kółko nałożyć po dwa małe listki mięty i jeden kwiatek, delikatnie wygładzić. Ciastka przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, kwiaty i listki posmarować białkiem.
Piec w 180 C przez 10-13 minut do delikatnego przyrumienienia. Te na zdjęciu to druga partia i lekko je przepiekłam :)