Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zakończenie lata kwiaty i listki mięty zapieczone w pysznym ciasteczku. Dzięki dodatkowi mąki orkiszowej ciasteczka mają wyjątkowy smak. GORĄCO POLECAM.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16817
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 95
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23660
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16817
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 95
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23660
Składniki
Wychodzi około 20-23 sztuk ciasteczek. Kwiaty i listki mięty oczyścić. Oba rodzaje mąki wymieszać z cukrem pudrem, herbatą matchą i solą, dodać pokrojone zimne masło. Wszystko szybko posiekać i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić.
Schłodzone ciasto wałkować na oprószonym blacie na grubość 0,5 cm. Okrągłą foremką 6-7 cm wyciąć kółka, lekko posmarować białkiem ubitym z cukrem. Na każde kółko nałożyć po dwa małe listki mięty i jeden kwiatek, delikatnie wygładzić. Ciastka przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, kwiaty i listki posmarować białkiem.
Piec w 180 C przez 10-13 minut do delikatnego przyrumienienia. Te na zdjęciu to druga partia i lekko je przepiekłam :)