Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwiaty bezowe to idealna i bardzo smaczna dekoracja ciast i deserów. Małe "słodkie co nie co" w sam raz do schrupania w długie jesienne wieczory.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 584
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 388
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15067
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1823
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 584
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 388
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15067
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1823
Składniki
Do rondla wsypujemy cukier, zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Następnie wpuszczamy kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę.
Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia.
W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczamy w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynamy ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu .
Gotowa beza jest gładka, lśniąca i trzyma formę.
Bezę barwimy na kilka kolorów. Do zabarwienia bezy można użyć zarówno barwników żelowych jak i tych w proszku.
Za pomocą tylek do płatków kwiatów robimy dowolne kwiatki, a za pomocą tylki do listków wyciskamy zielone listki. Kwiaty i listki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowych matach.
Bezy suszymy przez 3 godziny w piecyku nagrzanym do 75°C.
Ususzone i ostudzone bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie nabierały wilgoci.
Tak przygotowane kwiaty bezowe to wspaniała, jadalna dekoracja tortów i deserów.