Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest nie tylko smaczna ale i efektowna. Szybko znika ze stołu. Polecam.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15508
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15508
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać porcjami przesiane i zmieszane obie mąki z proszkiem. Na koniec dodać gorącą wodę i olej. 6 łyżek "jasnego" ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka i odcinamy róg. Dużą blachę (tej z wyposażenia kuchenki) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienko olejem lub masłem. Wyciskamy na niej dowolne wzory i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty.. Wyjmujemy nasz "szablon " z jasnego ciasta do wystudzenia. Do reszty ciasta dodajemy kakao i delikatnie wypełniamy wolne przestrzenie między nimi. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 12 minut. Gorące zwijamy razem z papierem w roladę i odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej, przegotowanej wody. Oziębioną w lodówce śmietankę ubić na pianę z 2 łyżeczkami cukru, cukrem waniliowym i serkiem mascarpone. Dodać sok z cytryny i lekko ostygniętą rozpuszczoną żelatynę.Masa zacznie tężeć, więc szybko wylać ją na rozwinięty biszkopt i równo rozsmarować. Rozsypać pestki granatu i ponownie zwinąć w roladę. Dodatkowo zawinąć w papier i umieścić na godzinę w lodówce by dobrze stężała.