Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tego sernika możecie użyć dowolnych owoców z puszki lub świeżych. Polecam jednak właśnie owoce liczi, które są niezwykle charakterystyczny w smaku i bardzo aromatyczne, a biszkopty nasączone syropem z owoców, w połączeniu z całością smakują naprawdę przepysznie.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7729
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 177
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7729
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 177
Składniki
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Liczi odsączyć z syropu, syropem nasączyć biszkopty. W misce zmiksować ser ze śmietaną, cukrem pudrem i ekstraktu z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać. Letnią, płynną żelatynę wlać cienką strużką do sernika cały czas miksując.
Masę serową podzielić na dwie równe porcje, do jednej dodać kakao i łyżkę cukru pudru, zmiksować do połączenia się składników. Na biszkopty za pomocą łyżek naprzemiennie nakładać masę ciemną i jasną. Tortownicą uderzyć kilkukrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sernik wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na wierzchu sernika ułożyć liczi i zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 600 ml gorącej wody. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.