Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka, pulchna szarlotka doskonale sprawdzi się jako przekąska, śniadanie czy deser. Ciasto to mieszanka ciasta biszkoptowego z piaskowym, dlatego jest mięciutkie i delikatne. Warstwa jabłek powinna być delikatnie kwaskowa.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2221
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 263
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2221
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 263
Składniki
Tortownica 24 cm, spód wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Masa jabłkowa. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Przełożyć do szerokiego saganka i dusić z sokiem cytrynowym do zmięknięcia jabłek. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dodać łyżkę cukru. Ciasto. Obie mąki przesiać z proszkiem. Całe jajka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obloty miksera i powoli strużką wlewać olej. Potem mieszając łyżką wsypać w 2-3 partiach mąkę. Delikatnie wymieszać i ok. 2/3 ciasta wylać do tortownicy. Piec w 170 C ok. 20 minut ( do lekkiego przyrumienienia ). Wyjąć ciasto, po 3-4 minutach nałożyć masę z jabłek, wyrównać i wylać resztę ciasta. Piec w 175 C ok. 40 minut.