Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do zrobienia, a wygląda na skomplikowane... znakomite na każdą okazję.
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14619
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14619
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Składniki
Z pierwszych 6 składników (margarynę pokroić w cienkie plastry) zagnieść ciasto, aż powstanie gładka kula. 3/4 ciasta wylepić uprzednio nasmarowaną margaryną (podkradam z tej kostki) większą tortownicę. Brzegi wylepić powyżej połowy.Wstawić do lodówki wraz z pozostałym ciastem ma 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem, piec 10 minut. Pozostała 1/4 niech poleży jeszcze w lodówce.
Wyjąć ciasto, posmarować dżemem na to wysypać orzechy lub migdały (nie jest to konieczne, w gotowej masie jest ich trochę, ale z orzechami jest lepsze) Wyłożyć na to gotową masę makową, wygładzić.
Z pozostałej 1/4 ciasta formować wałki grubości małego palca i ułożyć na maku kratkę. Można porwać i zrobić kruszonkę. Piec ok 60 minut w 180 stopniach. Ciepłe posypać cukrem pudrem.