Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do zrobienia, a wygląda na skomplikowane... znakomite na każdą okazję.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2381
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4504
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1534
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 454
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2381
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4504
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1534
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 454
Składniki
Z pierwszych 6 składników (margarynę pokroić w cienkie plastry) zagnieść ciasto, aż powstanie gładka kula. 3/4 ciasta wylepić uprzednio nasmarowaną margaryną (podkradam z tej kostki) większą tortownicę. Brzegi wylepić powyżej połowy.Wstawić do lodówki wraz z pozostałym ciastem ma 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem, piec 10 minut. Pozostała 1/4 niech poleży jeszcze w lodówce.
Wyjąć ciasto, posmarować dżemem na to wysypać orzechy lub migdały (nie jest to konieczne, w gotowej masie jest ich trochę, ale z orzechami jest lepsze) Wyłożyć na to gotową masę makową, wygładzić.
Z pozostałej 1/4 ciasta formować wałki grubości małego palca i ułożyć na maku kratkę. Można porwać i zrobić kruszonkę. Piec ok 60 minut w 180 stopniach. Ciepłe posypać cukrem pudrem.